hits

Ildsjeler. Ikke profitører.


For noen uker siden møtte jeg Jørgen. For snart 16 år siden startet han en privat barnehage i en liten kommune. Han valgte tomten, tok med spade, hammer og sag og bygde opp lokalene. Han jobbet ett helt år uten lønn. I dag har han flere ansatte, og barna og foreldre er godt fornøyd med tilbudet.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV mener Jørgen er en skummel velferdsprofitør.

Jeg mener han er en ildsjel. En helt som har bidratt til full barnehagedekning.

Det er også Lise Lauvik. Hun driver en privat barnehage privat barnehage i Lysbakkens hjemfylke Hordaland. Hun flyttet hjem til foreldrene sine og jobbet døgnet rundt i flere år for å få hodet over vannet. Ved en anledning har hun hatt nok penger til å ta utbytte ? da brukte hun pengene på å legge ny asfalt i barnehagen.

Uten mennesker som Jørgen og Lise, så hadde vi ikke vært i mål med full barnehagedekning. Uten dem så hadde flere måttet stå utenfor arbeidslivet mens de ventet på barnehageplass.

Venstresiden dytter ofte "store aksjeselskap" foran seg når de snakker om private aktører i velferden. Men de glemmer at mange private barnehager enten eies eller drives av slike ildsjeler.

Ta alle gode krefter i bruk

Norge har over 3200 private barnehager. Mange barnehager har dyktige ansatte og god kvalitet. De gir foreldrene den tryggheten de trenger for å si farvel til barna ved barnehageporten.

På grunn av venstresidens ideologiske skylapper er det usikkert hva som skjer med disse barnehageplassene etter valget. På sitt landsmøte vedtok SV at forbud mot profitt i velferden er ett av deres fem ultimatum for en rødgrønn regjering. Senterpartiet vedtok at de vil arbeide for et lovverk der midler til barnehagedrift ikke skal gå til utbytte. En NRK-undersøkelse viser at 9 av 17 fylkesledere i Arbeiderpartiet ønsker å forby utbytte fra barnehagene. Kun to fylkesledere er negative.

I 2011 sa Kristin Halvorsen at det ville være urimelig å ikke tillate utbytte etter den innsatsen etablererne av private barnehager hadde lagt ned. Nå har pipa fått en annen lyd.

Jeg mener det er helt meningsløst at heltene bak noe så viktig som full barnehagedekning nå blir mistenkt for å ha andre hensikter enn å drive god barnehage. For å trygge velferden vår i årene fremover må ta alle gode krefter i bruk. Om det er Jørgen, Lise eller kommunen som eier barnehagen er ikke det viktigste. Det viktigste er at barna våre går i en god barnehage og har et trygt sted å være.

Setter systemet først

Arbeiderpartiets ideologiske skylapper stopper dessverre ikke der. I Tromsø skal det Arbeiderpartistyrte byrådet fjerne pasientenes rett til selv å velge hvem som gi dem omsorgstjenester.

Steffen Peder i Tromsø har en lammende muskelsykdom. Han er koblet til respirator dag og natt. For ham er det viktig at han vet hvem som kommer på jobb og hva som skal skje. Tidligere har han ringt moren sin dag og natt fordi han har vært redd. Etter at han valgte det private selskapet Privat Omsorg Nord, ble livet bedre. I år kunne moren hans for første gang på mange år ta påskeferie. På grunn av Arbeiderpartiets ideologiske skylapper, risikerer han nå å miste sin rett til å velge tjenesteleverandør selv.

Endringene går også utover Edith Kamilla Eliassen. Hun er 80 år gammel og er rammet av Alzheimer. Flere ganger daglig kommer ansatte i Privat Omsorg Nord innom for å hjelpe henne med medisiner, påkledning, kveldsstell og morgenstell. Hvis den kommunale hjemmetjenesten hadde vært det eneste alternativet, så hadde Edith måtte flytte inn på et sykehjem i over ett år. Det ønsker hun ikke. Nå kan det være hun mister tilbudet med Privat Omsorg Nord

Jeg er opptatt av mangfold og valgfrihet i de velferdstjenestene vi har i Norge. Det er et tap for brukerne å innskrenke denne muligheten både i omsorgstjenesten og i barnehagesektoren.

Politikk skal ikke handle om systemer. Det skal handle om enkeltmennesker og deres muligheter.

15 kommentarer
Harald Eikrem Tusvik

Harald Eikrem Tusvik

Dette er jo ikke noe nytt. De sosialistiske partiene som i dag sitter i opposisjon har aldri lært å tenke rasjonelt. Bevisene finnes i alle sosialiststyrte land, kommuner og fylker.

Sørg for at de aldri kommer tilbake til Stortinget og Regjeringsmakt.

Veldig enig. Venstresiden er misunnelige på folk som klarer å få til noe, og som ikke ap har råderett over. Det er skremmende for dem å se at det finnes et fullkomment (om ikke bedre) alternativ, som bryter med ap sin messing om statlig eierskap

Bernt Barstad

Bernt Barstad

Skivebom Bent - det er jo ikke venstresida som ødelegger for disse ildsjelene du snakker om, men velferdsprofitørene som har bygd opp store barnehage-/ helseimperium. Hvor intern fakturering, skvising av lønn/ pensjon og profitt har vært sentralt. Disse ildsjelene du viser til kan jo - alternativt til utbytte, ta ut lønn.

Du løfter frem Privat Omsorg Nord - de gjør sikkert en strålende jobb og de har kanskje "edle hensikter". Men jeg har opplevd mange som har drevet privat omsorg, som når virksomheten har blitt stor - selger den til et stort selskap som ikke har hovedsete her i Norge, og som har annen agenda enn det selskapet som blir solgt har. Det er hovedproblemet.

Private barnehager er helt ok, og det må være lov å tjene litt. Her jeg bor, var de private før i tiden så mye bedre og mer velutstyrte enn kommunens skranglete barnehager at folk selvsagt søkte på de private. Hvem vil ikke ha det beste for sine smårollinger? Overskudd ble stort sett pløyet tilbake til barnehagene .Med tiden måtte jo kommunen ruste opp sine nedslitte, halvråtne barnehager kraftig, så man kan jo si at de private kan ta æren for akkurat det. Nå er det jo kommet så mange lover og regler at kommunene ikke kan spare penger ved å høvle ned på kvaliteten, antall ansatte, etc. Heldigvis. Og nå vil venstresiden forby profitt? Plutselig er det fy-fy igjen.

Pass heller på at profitten blir i landet og ikke sendes ut...det er DER problemet ligger. Jfr Fyrlykta...

Anders Stenstad

Anders Stenstad

Bent. Åpne dine blogger for diskusjon, ikke bare kommentarer! Da vil du få mer liv i sakene dine!

Et simpelt retorisk grep fra Høyre. SV vil vel til livs de private som beriker seg på offentlig pengestøtte. Statsråd Høie trekker derimot frem sliterne som ikke blir rike, og fremstiller det som om SV vil fjerne all privat virksomhet. Uansett meget merkelig politikk fra de blåblå - det er ok å være privat bedrift når du lever av offentlige midler. Er det ikke mer ærlig å si at de private må klare seg selv uten offentlig støtte? Hvis folk vil betale for produktet 'privat barnehage', er vel intet bedre for de blåblå. Sannheten er nok at ingen vil betale det det koster av egen lomme. Det blir for dyrt.

AP og SV har startet hekseprosessen mot private barnehager.

Typisk retorisk grep fra AP for å stemple alle som driver privat barnehage som "forbryter". Minner om Stalins angrep på private småbønder.

Stalin ville kvitte seg med småbønder ved å stemple dem som "kulakk" siden de hindret statlig kollektivisering av landbruket. Han sendte millioner av ivrige småbønder til Gulag og stigmatiserte alle som dyrket mat for å selge til andre og tjene til livets opphold. Resultatet ble tidenes hungersnød og kollaps i matforsyningen.

SV hadde behov for private barnehager da Kristin Halvorsen skulle nå sitt rødgrønne mål. Men nå starter AP og SV sin retoriske hekseprosess mot alle private helter som driver barnehage eller annen velferd. Nå er de "velferdsprofitører" - typisk rød stigma og billig retorikk.

De er helter - ikke "velferdsprofitører". AP bør rydde opp hos egen leder der Jonas Gahr Støre tjener seg søkkrik på løsarbeiderprosjekter og kreativ skatteplanlegging.

Tobben

Hvem er det som benytter vulgære simple retoriske angrep og stigma for å bekjempe ildsjeler?

Det er AP og SV som driver hekseprosess og bruker billig retorikk som de er så kjent for, takket være alle mediarådgiverne som AP har satt i sving for å vinne valget i høst.

Private aktører er ildsjeler som vi trenger - når sosialistenes kollaps ikke fungerer.

Er det ikke snart på tide at vi legger Donald Duck & Co på hylla, og tar inn over oss at "onkel" er en svært dårlig erstatter for mor? "Halve Norge" er snart på uføretrygd, hovedsaklig grunnet mentale tilstander, mens Bent Høye ivrer for mer av det samme ...

"Politikk skal ikke handle om systemer."

Det nekter jeg å tro at helseministeren mener.

EL

Politikk skal handle om løsninger - ikke om "systemer" slik AP og SV sverger til.

I Oslo klarer de knapt å hente folks søppel - et system som har fungert i flere tiår før de kom til makten.

Private aktører er helter - ikke "systemprofitører" som minner om stalinistisk hets og propaganda. Uten privat initiativ stopper Norge.

Sjølsagt e dei velferdsprofitørar, dei tena jo pengar på dei så trenge bornahageplassor og aen velferd. Då e det bere at det offentlege tar øve, då blir alle behandla likt. Og ka gjør det om det betyr lika dårlegt? Då e det verfall ikkje nåken så får nåke meir enn andre, og det e viktegare. Hellor at alle får det dårlegt enn at nåken ska ha det bere enn andre, barra tenk på ka Marx og Lenin ville sagt, vettu.

Hva med å bruke reelle eksempler, Høie, som store og internasjonale konsern som bruker barnehager for å tjene profitt, det er disse de "skumle" sosialistene( landssvikerne, som dine meningsfeller kaller dem), er imot.

AP og deres mediarådgivere må slutte med stigmatiserende slagord og kampanjer.

Jonas Gahr Støre ble akkurat avslørt som profitør på løsarbeidere. AP vet godt at uten privat intitiativ vil hele Norge stoppe opp.

De er helter de som bygger private barnehager - ikke skurker!

AP må stoppe hatkampanjene sine før valget 2017.

Som flere andre peker på er det de store aktørene som henter ut millioner i utbytte til egen lomme venstresiden er i mot. Det er stor forskjell på en eller to som driver barnehage, og kjører utbyttet tilbake til barnehagen enn store selskaper som driver billig med dårlig arbeidsmiljø og lave lønninger for å få mest i egen lomme. De millionene kommer fra statsbudsjettet og rett i lomma på andre enn staten.

Hva annet har du fått til i løpet av perioden din? Det er ikke kortere ventetider. Pasienter som er kronikere og avhengig av behandling kastes ut av køene, smerteklinikken legges ned, alt skyves over på allerede overarbeidede fastleger, har man vært til undersøkelse på en avdeling sendes det beskjed til fastlege om at pasienten skal henvises til en annen avdeling på samme sykehus. Behandlingsvalg er dårligere enn fritt sykehusvalg. Flere aktører valgte gå ut, de som virkelig trenger et valg har ingen mulighet for bytte.

Fra oktober ble mange stående uten behandling hos fysioterapeut mm, for da skulle ikke pasientreiser kjøre over kommunegrensen. Mange står fortsatt i kø for å få plass i egen kommune.

Dette er bare litt av det som har blitt verre under dine snart 4 år.

Vi har en pasientskadeordning som er skammelig, ingen tror hvordan det er før de står noen nær som kjemper dag og natt med store skader, og i tillegg får belastningen med å kjempe mot staten. Du har selv sagt at du har tillit til dem, håper du slipper være vitne til årelang kamp blant de du kjenner.

Den over som kommenterer søppel i Oslo, hvem satt med makta når kontrakten ble skrevet? Jo, Høyre. Det var en anbudsprosess som ikke lignet noe. Sakte men sikkert blir nå en rasert renovasjon bygget opp igjen. Og ta over etter kaoset som var i høst og vinter er ikke gjort på en dag.

Skriv en ny kommentar