hits

Pasienter er viktigere enn systemet

Fritt behandlingsvalg er viktig for pasientene. Hvorfor vil Arbeiderpartiet reversere en pasientrettighet?

Det er spennende å starte min første blogg. Her kan jeg forhåpentligvis skrive om det som betyr mye for meg. I hverdagen blir det mye prat om tall, forskrifter og statistikk. Sånn er livet som helseminister. Det er altfor lett å bli oppslukt av møterom og papirer. Lange dager og kompliserte saker. Derfor prøver jeg - så godt jeg kan - å minne meg selv på hvem systemet er her for. Nemlig enkeltmennesket. Deres behov og deres ønsker.  

Jeg har en historie om 119 enkeltmennesker.

Noen av dem har opplevd alvorlige og gjentatte traumatiske opplevelser. Det kan være traumer påført av voksne mennesker i barndommen. Det kan være alvorlig omsorgssvikt.

Noen av dem sliter med å regulere egne følelser. De kan ha dårlig selvfølelse, utfordringer med angst og depresjon, og vansker med mat og søvn.

Noen av dem er unge. Noen av dem har ventet opp til ett år for behandling og hjelp.

Disse 119 menneskene har imidlertid en ting til felles. De fikk alle hjelp på den privat-ideelle institusjonen Modum bad i fjor - takket være ordningen fritt behandlingsvalg.

Fritt behandlingsvalg

Nå kan det være jeg tar feil. Men jeg er ganske sikker på at ingen av pasientene på Modum bad brydde seg om hjelpen de fikk var privat. Snarere tvert imot. Jeg tror det som var viktig for dem var at de fikk hjelp og at regningen ble av det offentlige.

Høyre har et mantra. Det som er viktig for pasientene er det som er viktig for politikerne.

Derfor innførte Høyre i regjering fritt behandlingsvalg. Derfor tar vi bruk ledig kapasitet hos private og ideelle aktører for å redusere ventetidene og helsekøene.

Fritt behandlingsvalg er en bred reform. Det handler ikke bare om å la pasientene "velg behandlingssted" på helsenorge.no. Det handler også om å få de offentlige sykehusene til å bli mer effektive. Ved å overføre makt fra systemet til pasienten, må sykehusene finne nye og bedre måter å gi god og rask behandling. Høyre i regjering har i tillegg fjernet taket på hvor mange pasienter et sykehus kan behandle. Da motiveres sykehusene til å øke aktiviteten mye mer.

Og vi ser at det virker. Vi ser at mangfold gir raskere og bedre behandling. Det gir pasientene mer valgfrihet. Det gjør at de mestrer egen hverdag. Det er 70 000 færre mennesker i helsekø. Ventetidene har gått ned. Og det er en høyere vekst i pasientbehandling enn det den rødgrønne regjeringen fikk til gjennom sine åtte år.

Derfor går Høyre til valg på å utvide fritt behandlingsvalg til å gjelde flere sykdommer.

Reversering?

Spørsmålet nå er dessverre om fritt behandlingsvalg blir en kortvarig glede for de som benytter seg av det. Det er nemlig usikkert om fritt behandlingsvalg overlever høstens valg. Det finnes et parti som mener at fritt behandlingsvalg ødelegger for systemet. Og går til valg på å reversere ordningen.

Det er i utgangspunktet ikke overraskende at Arbeiderpartiet går på autopilot og er imot nye pasientrettigheter, slik som fritt behandlingsvalg. Men jeg synes det er trist om vi skal begynne å gå baklengs.

Jeg mener tiden har løpt fra politikere som setter systemet før pasientene. Systemet er ikke viktigere enn at pasienter får velge det tilbudet som er best for dem. Det er ikke viktigere enn at vi tar i bruk tilgjengelig kapasitet i de private.

Valgfrihet må være grunnleggende i den offentlige helsetjenesten. Fordi det fører til at tjenestene blir bedre. Fordi det sprer makt. Og viktigst av alt, fordi det respekterer at vi mennesker er forskjellige.

9 kommentarer

Fint at du synes bry deg.

Du skal også bry deg om 10.000 MS-pasienter som venter på mistrøstig fremtid. Bli husket som brobygger !

Som med hjertebroen i 1978, skulle du sørge for MS-bro til utlandet, mens vi venter at kompetanse og erfaring bygges her hjemme.

Uansett, går staten i økonomisk PLUSS på en MS-bro, bonus er anstendig livskvalitet for MS-pasienter

Valgfrihet, eller enkeltmennesket frihet, er dessverre ikke noe folk flest assosierer med AP. Det er derfor forståelig at AP har et ønske om å reversere denne pasientrettigheten.

Fint å se hva som faktisk fungerer og at man tørr tenke nytt.

Samtidig har jeg en bønn til deg og resten av politikerene i Norge.

Det er at dere må tenke mer på Norge og innbyggerene her, enn å "ødelegge" gode forslag fra politiske motstandere slik det gjøres altfor ofte i dag.

Ved å motarbeide hverandre, så går det kun utover vår tillit til dere og utviklingen av Norges land

Gabriel Harestad

Gabriel Harestad

Arbeiderpartiet er for å rasere dagens ordninger om frie sykehusvalg i valgkampen. Lite gjennomtenkt og veldig avslørende. Jeg selv fikk problemer med kneet, men ble henvist til en dustelege i Bergen. Problemet var at det var en ventetid på ett år. Ettersom jeg hadde tenkt å få en vår, sommer og høst uten smerte tok jeg en operasjon av menisken på Colluseumklinikken i Stavanger for egen regning. Da jeg omsider kom til den kostbare legen i Bergen ble jeg regelrett skjelt ut og han nektet å foreta seg noe som helst. Han har aldri vært så nært til å havne oppå pulten med en PC skjerm stappet langt inn i kjeften og halsen. Snakker om selvgod idiot som slettes ikke var interessert i pasientene. Skal så gjerne oppgi både legens navn og institusjon folkens. Dette er en idiot under Arbeiderpartiets vinger.

Hemoride 9 måneder

Hemoride 9 måneder

Jeg måtte vente 9 måneder på å fjerne en hemoride. Det var utrolig skuffende. Selve operasjonen gikk ut på å sette inn en strikk og operasjonen varte kun i 10 minutter.

Høyre: Hvorfor vil AP ? Jeg har ett spørsmål til Høyre! Hvorfor ville høyre og Frp fjerne feriepenger på arbeidsledighetstrygd med begrunnelse at vi trenger ikke feriepenger fordi vi går til en jobb etter å ha gått på trygd. Når har jeg ikke lenger rett på trygd ( 2 år ) og kunne godt trengt en ekstra utbetaling på siste utbetalingen min fra NAV. Ellers så kan jeg også si at 2 år på NAV med en Høyre/Frp Regjeringen hvor de kun kunne tilby jobbsøkerkurs og en god porsjon trusler var lite motiverende. Norge er ett fattig land for de fattige under Høyre og tilsvarende ett rikt land for de rike.

Helseminister Høie, så lenge dere sparer på feil sted,

hjelper ikke dette stort. Sykehusene, sykehjemmene i Norge

er ikke bra nok. Men dere nedbemanner, så da kan dere ikke

tenke på pasientene i det hele tatt. Dobbeltmoralen blomstrer

i Norge. Hele Helsevesenet er dårlig, lær av andre europ. land,

de har mange flere innbyggere, men INGEN ventekø. Hvorfor

det mon tro? Ikke lat som om dere bryr dere om pasientene,

for det er ikke sant, da ville ikke folk dø i ventekø.

Skammelig å late som.

Flott skrevet Ingrid. Høyre og Frp er veldig flinkt til å late som om de bryr seg. Late som statistikken over arbeidsledige er også til stor skade for oss som ikke er i statistikken lenger. Jeg forsto ikke at Norge var så pill råtten før jeg sto i problemene selv. Men Ap er også flink til å skjule elendigheten. Skal man rydde opp i problemer så må vi ha åpenhet. Politikere skulle ikke fått lov til å styre Norge uten minst 20 år i vanlig arbeid. Dette gjelder også de som starter som ungdomspolitikere.

ANNY SKJÆRESETH

ANNY SKJÆRESETH

bARE LØGN OG FANTERI OM DISSE VENTELISTENE. Desuten bør Høye forklare hvordan det er mulig å legge ned sykehus og samtidig behandle flere.

Og kom ikke med den at sykehusene har fått nytt og bedre utstyrF.F.eks finnes set antagelig bare 2 patskannere i landet og den ene er finansiert med innsamlingsaksjon. Sverige hadde 30 for 10 - 15 år siden, så slutt med selvskry og løgn.

Skriv en ny kommentar